حوزه هیچ گاه سکولار نبوده و نخواهد بود | برنامه پنج ساله جامع آموزشی و پژوهشی حوزه بزودی ارائه می شود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه صبح امروز با حضور جمعی از مدیران و مسؤولان، نمایندگان بیوت مراجع و همچنین تعدادی اساتید سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم در سالن اجتماعات مدرسه عالی دارالشفاء آغازشد.
آیت الله علیرضا اعرافی مدیر حوزه های علمیه در این مراسم با بیان این که باید در آغاز تحصیل با حضرت ولی عصر(عج) که صاحب حوزه های علمیه تجدید بیعت کنیم، اظهار داشت: همه میثاق می بندیم که برای تعالی حوزه تلاش کنیم و با رهبر معظم انقلاب، مراجع و شهیدان گرانقدر بیعت می کنیم که پایبند به ارزش های اسلامی باشیم.
وی در ادامه با اشاره به روایتی از امام کاظم(ع) افزود: حضرت در تشریح نعمت های الهی باطن که در قرآن مطرح شده است، فرموده اند: «نعمت باطنی امام آخرالزمان است که او از دیده های مردم مخفی و در قلوب آنها نمایان است»؛ ایشان در ادامه روایت از حکومت مهدوی تصویری بسیار زیبا نمایان می کنند.
حوزه از گردنه های سخت و دشواری گذر کرده است
مدیر حوزه های علمیه در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: حوزه دارای هویتی روشن و خدماتی بزرگ در طول تاریخ است، حوزه از آداب و مقومات و سبک های بزرگی برخوردار بوده و علی رغم این که به تحول معتقدیم، خود را صیانت کننده از اصالت های آن می دانیم.
وی با بیان این که حوزه از گردنه های سخت و مراحل دشواری گذر کرده است، ابراز داشت: همواره حوزه ها و مراجع و علمای ما پایبند به رسالت های الهی بوده و در این راه جانفشانی کرده اند تا حوزه امروز به دست ما و شما برسد؛ از درون حوزه معرفت و دانش جوشیده و خلق را سیراب کرده است.
آیت الله اعرافی تأکید کرد: مرحله به مرحله حوزه و صفحه به صفحه آن درخشندگی دارد؛ آثار علمی و فلسفی و برگ های علمی در تاریخ حوزه موجود است که تراث عظیم آن به شمار می رود و همچنان نیز در خدمت جامعه اسلامی و انقلاب اسلامی است.
راه نقد به حوزه بسته نیست؛ نقدها باید منصفانه باشد
وی با اشاره به این که ما راه نقد را به حوزه نمی بندیم، تأکید کرد: نقد باید منصفانه باشد چراکه حوزه قم تولید کننده انقلاب اسلامی جهانی بود و این حوزه هرگز مسیر سکولاریسم و دوری از اندیشه های بلند سیاسی اسلام را طی نمی کند و همین امروز هم پشتوانه مردم، جامعه، اسلام و انقلاب اسلامی است.
مدیر جامعه المصطفی العالمیه گفت: بزرگان و اساتید گرانسنگ ما در برابر خون پاک شهیدان و انقلاب اسلامی احساس مسؤولیت کرده و خواهند کرد همچنان که مسائل بدیع و جذاب اساتید در مسائل اجتماعی سیاسی قصه را روشن کرده و هرگز سخنانی که نسبت به این ساحت بزرگ به صورت نسنجیده بیان شود نمی پسندد.
وی بیان داشت: البته حوزه نیاز به رشد و بالندگی دارد و گفتگوهای منطقی و تولید علم و اندیشه باید رشد پیدا کند؛ حوزه باید نیازهای امروز جهان و جامعه اسلامی را پاسخ بدهد، البته حجم کثیر مقالات و متون علمی در مراکز علمی حوزوی نشانگر پویایی حوزه است.
رهنمودهای رهبری را با گوش جان می پذیریم
آیت الله اعرافی با اشاره به این که حوزه جای پرورش انسان های بزرگ و مهذب و اخلاق مدار است، ابراز کرد: حوزه جایگاه اجتماعی و مردمی دارد و در کنار مراجع بزرگ قرار داشته و قرار خواهد داشت و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب را با گوش جان می پذیرد؛ مرجعیت و ولایت در اعتقادات ما جایگاه بلندی دارد و جزو اصول اساسی حوزه های علمیه محسوب می شود.
وی تصریح کرد: حوزه با هدایت های شورای عالی تلاش می کند تا قدم های کلانی بردارد و با برنامه ریزی و هدایت گری شورای عالی، رویکردهای جامع نگر و اصولی و مبتنی بر سنت ها و ناظر به نیازهای داشته است و دراین راه از مشورت هیچ فردی در حوزه و دانشگاه خود را بی نیاز نمی داند.
مدیر حوزه های علمیه خاطرنشان ساخت: حوزه های علمیه در پرتو هزاران ایده و فکری بانک اطلاعاتی تهیه شده که تمام ایده هایی که به عنوان مثال در مجمع نمایندگان مطرح شده مورد بحث و بررسی قرار گرفته و در طرح های آینده مورد توجه قرار خواهد گرفت.
حدود ۲۰ سند کلان و راهبردی در شورای عالی به تصویب رسیده است
وی افزود: ما امروز اعلام می کنیم که آماده پذیرش نظرات و پیشنهادات هستیم هرچند نتوانیم همه را پیاده کنیم ولی قول می دهیم همه آنها را بشنویم و برای آن ها وقت بگذاریم.
مدیر حوزه های علمیه در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: امروز قریب 20 سند جامع کلان و راهبردی در شورای عالی حوزه تصویب شده که به زودی برنامه پنج ساله حوزه مبتنی بر آن ارائه خواهد شد؛ برای تهیه این سند با روش های علمی و مبتنی بر سنت های حوزه تلاش های زیادی صورت گرفته است.
وی با بیان این که ارتقای سطح حوزه های شهرستان ها راهبردی دیگر مورد تأکید حوزه های علمیه بوده است، یادآور شد: بنده در یک سال گذشته به 18 استان سفر کرده ام و برای همه استان ها برنامه ریزی های جامعی صورت گرفته تا جایی که امروز برای استان ها 90 مصوبه و 20 محور برای ارتقا و تعالی حوزه دنبال می شود.
آیت الله اعرافی تأکید کرد: به سطوح عالی و خارج نیز در سطح شهرستان ها توجه بیشتری صورت گرفته است؛ هیأت بلند مرتبه ای نزدیک به 90 درس خارج را ارزیابی کرده است و برای اولین بار 15 درس خارج مورد قبول قرار گرفته است؛ همین طور نمایندگی های انجمن ها و گروه های علمی نیز در شهرستان ها مورد بررسی های دقیق قرار گرفته است.
وی با اشاره به این که حوزه های استان ها نیز باید از سطح علمی بیشتری برخوردار شوند، گفت: در حوزه پذیرش و ورودی حوزه نیز سطح را بالاتر برده ایم تا جایی که میزان کمی پذیرش کاهش پیدا کرده است چراکه معتقدیم حوزه باید پذیرای انسان ها ناب باشد.
آیت الله اعرافی گفت: طرح آمایش و کارویژه های روحانیت نیز که قول آن را داده بودیم تمام شده که در آن رسالت حوزه در قلمروهای مختلف همراه با شاخص های آن بیان شده است؛ بیش از دو سوم نظام درختواره رشته ها در شورای گسترش نیز تکمیل شده است و در آن از شتابزدگی و سطحی نگری نخواهیم داشت.
وی بیان داشت: نظام جامع آموزش های کاربردی و مهارتی که مورد تأکیدات بزرگان حوزه بوده نیز راه اندازی شده است و نظام جامع تهذیب و تربیت برای داشتن طلابی اخلاق مدار در نسل جدید نیز در حال پیگیری است.
در بخش پایان نامه ها و امتحانات کتبی و شفاهی تحول مهمی در راه است
آیت الله اعرافی با اشاره به این که تحول مهمی در حوزه پایان نامه ها و امتحانات کتبی و شفاهی نیز اجرا خواهد شد، خاطرنشان ساخت: از این پس طلاب احساس آرامش بیشتری در این حوزه ها خواهند داشت؛ مجوز مراکز علمی و تخصصی و همین طور ارزیابی طلاب را نیز مورد تجدید نظر قرار داده ایم.
وی تصریح کرد: نزدیک به 200 روز تحصیلی برای سطوح عالی و خارج در نظر گرفته شده است به همین جهت برخی از روزهای تعطیل از حوزه کمتر خواهد شد هرچند تا به امروز هم نسبت به مراکز علمی و دانشگاهی دیگر به هیچ وجه روزهای درسی کمتری ندارد بلکه بیشتر هم بوده است.
مدیر حوزه های علمیه خاطرنشان ساخت: حتی برخی از حوزه های شهرستان ها قبل از شهریورماه درس ها را شروع کرده اند؛ شاید قابل باور نباشد که در تابستان امسال نزدیک به 20 هزار طلبه در سطح یک و سطوح بالاتر با دقت دروس و طرح های علمی و فرهنگی دیگر را دنبال کرده اند.
وی با تأکید بر این که چند پایگاه تابستانی دیگر نیز در آینده نزدیک راه اندازی خواهد شد، گفت: همکاری ها و تفاهم نامه ها با مراکز علمی دیگر در حال تکمیل است و همین طور به دنبال انعقاد تفاهم با مراکز دیگری هستیم؛ سطح جامع پژوهش در سطوح عالی نیز از مسائل مهم دیگری است که دنبال می شود.
وی افزود: شورای هماهنگی نهادها در قم و استان ها، تدوین متون و فقه معاصر نیز با جدیت پیگیری می شود؛ هیأت بلند پایه ای علمای حوزه در کنار ده ها کار دیگری که در مراکز و مؤسسات صورت می گیرد، به صورت هفتگی نیازهای جامعه در فقه را مورد مداقه قرار می دهند و در این زمینه شاهد تولید متونی هم بوده ایم.
از هیچ تلاشی برای تقویت حوزه انقلابی فروگذار نخواهیم کرد
مدیر حوزه های علمیه در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: دبیرخانه انجمن ها نزدیک به 4000 هزار اثر تولید شده در حوزه جمع آوری کرده تا در زمینه تحول در علوم انسانی و اسلامی به کار گرفته شود؛ در حوزه شهریه نیز کارهایی صورت گرفت که از جمله آن افزایش شهریه رهبر معظم انقلاب بود.
وی با بیان این که امروز حوزه انقلابی و همیشه در صحنه یک ضرورت غیر قابل انکار است، گفت: در این راستا نیز از هیچ کاری تلاشی فروگذار نخواهد شد؛ طرح هایی در حوزه قرآن، زبان های خارجی، نظام جامعه استادی، نظام جامع محققان و ده ها کار دیگر در قالب برنامه جامع به زودی ارائه خواهد شد البته باید گفت که برنامه های حوزه با نظر مستقیم و هدایت جاری مراجع معظم پیگیری می شود.
آیت الله اعرافی تأکید کرد: حوزه انقلابی خواهد ماند و در کنار انقلاب اسلامی و رهبر عظیم الشأن حضور خواهد داشت و جریان جوشانی است که در راه تولید علم و دانش با اعتماد بر خدا و استمداد از اهل بیت(ع) از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد./1330/پ۲۰۱/ج